Energie herladen? Dat doe je (ook) in de bib!

29
mei
2019

Maak je gebruik van een budgetmeter voor je elektriciteit of aardgas, dan kan je sinds kort ook terecht in de bib om hem op te laden. Filip Van Sinaeys maakt al vijf jaar gebruik van zo’n herlaadkaart om z’n elektriciteit- en gasverbruik te beheren.

“De budgetmeter in de bib is een serieuze aanwinst”, zegt Filip. “Het toestel op zich vind ik fantastisch, maar een nadeel was dat je je herlaadkaart enkel kon aanvullen tijdens de openingsuren van het Sociaal Huis. Als je op vrijdagnamiddag zag dat je bijna geen energiebudget meer had, zat er weinig anders op dan te wachten tot maandag. Óf je moest naar Erembodegem of Geraardsbergen, waar je buiten kan herladen, maar dat is wat absurd, natuurlijk. De bib heeft veel toegankelijkere openingsuren. Hier kan je ook op zaterdag of maandagavond terecht.”

Gratis internet

Maar er zijn wel meer voordelen aan herladen in de bib, vindt de Meerbekenaar. “Het is gewoon fijn om hier rond te lopen. Je kan een boek meenemen of eens gratis op het internet surfen. Het Sociaal Huis is ook een aangename omgeving, daar niet van, maar ik kan me indenken dat het voor bepaalde mensen een grotere drempel is”, vermoedt Filip. “En misschien kan het voor sommige inwoners wel het extra zetje zijn dat ze nodig hebben om de bib te bezoeken.”

Slordiger

Nu je kan herladen in de bib, wordt het gebruik van een budgetmeter plots een stuk flexibeler. Maar blijft het niet lastig om je energieverbruik telkens in het oog te moeten houden? Filip is het er niet mee eens: “Sinds ik de meter heb, ga ik veel bewuster om met energie. Ik herlaad tweewekelijks, dus ik merk het meteen als ik wat slordiger was met m’n elektriciteit. Sinds ik de meter heb, gaat de tv meteen uit als ik niet kijk en laat ik geen lichten branden als het niet hoeft. (lacht) Het is een aanrader. Je hoeft trouwens niet per se schulden te hebben om een budgetmeter aan te vragen. Wellicht staat niet iedereen erom te springen, maar voor mij werkt het.”

Hoe werkt een budgetmeter?

Op je elektriciteits- of aardgasmeter komt een extra toestelletje met een kaartlezer. Je krijgt een herlaadkaart die je in het Sociaal Huis of in de bib kan opladen voor een gewenst bedrag. Als je die kaart thuis in de lezer steekt, kan je elektriciteit of gas verbruiken voor dat bedrag. Staat er geen krediet meer op je kaart, dan kan je eenmalig een noodknop indrukken, waardoor je 50 euro aan energie kan spenderen.

 


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact