Generatie rookvrij

De gemeenteraad van 28 juni 2021 gaf goedkeuring om charterpartner te worden van Generatie Rookvrij en het label 'Generatie Rookvrij' aan te vragen. De stad zal de nodige stappen ondernemen om rookvrij te worden.

Generatie RookvrijDownload materiaal | Generatie rookvrij 

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Zien roken, doet roken

Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag. Ook rookgedrag: zien roken doet roken. Als ze andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dat de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.

Wij vinden het daarom belangrijk dat onze jeugd kan opgroeien in rookvrije omgevingen.

Rookvrije stad

Het bestuur wil het daar niet bij laten. De stad wil tijdens deze legislatuur ook nagaan op welke manier we verenigingen en organisaties kunnen stimuleren om ook hun eigen infrastructuur en terreinen rookvrij te maken. 

Rookstopcursus

Stad Ninove wil rokers maximaal ondersteunen en stimuleren om te stoppen met roken en hen effectieve hulp aanbieden bij hun stoppogingen. Vanaf september 2021 organiseren we daarom opnieuw een rookstopcurus. Lees hierover alles in het nieuwsbericht.


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact