Minder Mobielen Centrale

Sociaal vervoer voor mensen met verplaatsingsproblemen in Ninove 

Ninove heeft sinds kort een Minder Mobielen Centrale (MMC). De vrijwilligers van de centrale brengen stadsgenoten met een beperkt inkomen naar bestemmingen die ze anders moeilijk kunnen bereiken, omdat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn.

Wat is het? 

De Minder Mobielencentrale (MMC) is er voor mensen met verplaatsingsproblemen.  De centrale voorziet sociaal vervoer:  bezoek aan je familie, naar de (super)markt, de kapper, het stadhuis, een verplaatsing voor je hobby, naar een evenement in de stad of een deelgemeente… Vrijwillige chauffeurs vervoeren je naar waar jij wil!

Ziekenvervoer is niet mogelijk.

Voor wie? 

Inwoners van Ninove die

  • omwille van ziekte, ouderdom of een handicap moeilijkheden hebben op zich te verplaatsen.
  • niet of nauwelijks gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en geen vrienden, familie, kennissen,... hebben die kunnen instaan voor het vervoer.
  • een beperkt inkomen hebben.

Er zijn geen leeftijdsvoorwaarden.

Hoe aanvragen? 

Vraag je rit op tijd aan (48 uur op voorhand), tijdens de openingsuren van de Minder Mobielen Centrale. 

De MMC is telefonisch bereikbaar op

maandag 8.30 uur - 12 uur14 uur - 16 uur
dinsdag8.30 uur - 12 uur14 uur - 16 uur
donderdag8.30 uur - 12 uur14 uur - 16 uur
vrijdag8.30 uur - 12 uur 

Om mee te rijden met de Minder Mobielen Centrale, moet je eerst lid zijn. Bij inschrijving neem je mee: je identiteitskaart, je laatste belastingsaangifte en een kleefbriefje van je mutualiteit. 

Prijs

  • Te betalen aan de Minder Mobielen Centrale: jaarlijks lidgeld. Het lidgeld varieert van 5 tot 15 euro en is afhankelijk van je gezinssituatie, of je verhoogde tegemoetkoming krijgt van je mutualiteit, of een UiTpas aan kansentarief hebt. 
  • Te betalen aan de vrijwilliger: 0,30 euro per kilometer + eventuele parkeerkosten. Indien de vrijwilliger een wachttijd heeft van minimum 2 uur, betaal je een koffievergoeding van 2 euro.

Voel je de 'drive' en wil je chauffeur worden?

De MMC ziet je graag komen! 

Minder Mobielen Centrale NinoveOvertuiging nodig? Lees het interview met vrijwilligers Patricia Vanaudenhove en haar man Erwin Cornelis uit Appelterre-Eichem. Voor hen is de passagier meer dan een klant die van A naar B moet.

"We zijn nu al een tijdje actief binnen de Minder Mobielen Centrale en het bevalt ons enorm", zegt Patricia. "Toen we van het initiatief hoorden, hebben we ons meteen ingeschreven. Heel wat oudere inwoners leven in eenzaamheid en het is een goeie manier om hen uit het isolement te halen. Ze bellen bijvoorbeeld wel eens met vrienden van vroeger, maar slagen er niet in om hen een bezoekje te brengen. Of we hoorden laatst een man die graag z'n vrouw wou bezoeken in het woonzorgcentrum, maar er niet geraakte. Daar willen wij bij helpen. Medisch vervoer, om mensen naar het ziekenhuis te brengen, bestaat al langer en is natuurlijk noodzakelijk, maar dit initiatief is zeker zo waardevol, vind ik."

Als Erwin terugblikt op z'n eerste ritten, merkt hij toch dat hij voor de mensen meer is dan enkel een chauffeur. "Je voelt dat ze bijzonder gelukkig zijn dat ze nog eens naar buiten kunnen komen, van tussen die vier muren. De mensen kunnen hun verhaal doen, wat wellicht even belangrijk is als de rit op zich. En ja, soms vloeien er al eens traantjes, maar dan weet je zeker dat de reis niet voor niets is geweest."


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact