Mobiel vaccinatieteam

Sinds 1 april 2015 trekt het mobiel vaccinatieteam Vlaanderen rond om onvoldoende bereikte doelgroepen te sensibiliseren over het belang van vaccinatie en hen gratis te vaccineren. Het mobiel vaccinatieteam is een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het team bestaat uit medewerkers van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne van Antwerpen.

Voor wie?

Het mobiel vaccinatieteam gaat op zoek naar moeilijk bereikbare groepen, verenigingen, daklozen, kansarmen, mensen zonder papieren, woonwagenbewoners, Roma’s, Tsjetsjenen, asielaanvragers… om mensen te vaccineren, maar ook te sensibiliseren en te informeren rond vaccinaties. Elke groep die geen toegang heeft tot medische voorzieningen behoort tot de doelgroep. Vaak blijken volwassenen onvoldoende gevaccineerd in het verleden, waardoor zij door de huidige migratie ook een groot gevaar op besmetting lopen.

Wat doet het mobiel team?

Een vaccinatiemoment houdt in dat het team, bestaande uit een arts, verpleegkundige(n) en een administratief bediende, voorzien van de nodige vaccins en het materiaal, naar het opgegeven adres komt op een vooraf afgesproken datum. Dat is volledig gratis: er zijn geen kosten verbonden aan het vaccineren of de basisvaccins, en er moet ook geen verplaatsingsvergoeding betaald worden. Na vaccinatie ontvang je een vaccinatiekaartje met daarop het toegediende vaccin. Als je een rijksregisternummer of BISnr hebt, worden de gegeven vaccins genoteerd in Vaccinnet (zodat elke arts de vaccinatiegegevens van zijn patiënt later kan raadplegen). Omdat het mobiel vaccinatieteam over een eigen registratiesysteem beschikt, kunnen zij ook mensen zonder papieren en illegalen, zonder problemen vaccineren.

Vaccins

De aanbevolen inentingen bieden de beste bescherming tegen volgende ziekten: Polio, Tetanus, Rubella, HepatitisB , Meningokokken, Pertussis, Mazelen, Bof, Difterie.

Voor een langdurige bescherming is soms een herhalingsinenting nodig.

Het mobiel team in Ninove

Op 14 februari 2020 vond een eerste vaccinatiemoment plaats in Ninove. Uit evaluatie bleek dit een groot succes. Daarom zal het mobiel vaccinatieteam jaarlijks naar Ninove komen.

Volgende vaccinatiemoment: vrijdag 16 oktober2020 
Locatie:

  • Sociale kruidenier, Burchtstraat 44, Ninove (09.00-11.30 uur)
  • Praatcafé ’t Contact, Oude Kaai 13, ninove (12.00-14.00 uur). 

Meer info over het mobiel vaccinatieteam op https://www.zorg-en-gezondheid.be/het-mobiel-vaccinatieteam.


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.