KinderKansen! zet je rechten op een rijtje

30
nov
2018

Rechtenonderzoek bij gezinnen met jonge kinderen

Huur je een woning en heb je minstens twee kinderen ten laste? Dan kan je een extra korting op de onroerende voorheffing aanvragen. Het is een van de vele rechten en voordelen waar Sofie en Tessa graag op wijzen binnen hun project KinderKansen!.

“Bijna niemand is op de hoogte van die korting op de onroerende voorheffing. Heel wat van de gezinnen waar we komen, sparen dus meteen geld uit door ons bezoek”, vertelt Sofie. Samen met haar collega maakte ze sinds het voorjaar al van een 40-tal jonge gezinnen een ‘rechtenrapport’. “We gaan bij de mensen langs, bekijken hun gezinssituatie en inkomen, en bespreken dan samen met hen wat hun rechten zijn en van welke voordelen ze kunnen genieten.” Dat gaat heel breed. Huisvesting kan aan bod komen, maar ook bijvoorbeeld sport, cultuur of openbaar vervoer. “Alle levensdomeinen komen ter sprake”, zegt Tessa. “Daarom vullen we bij een eerste bezoek een infofiche in, waarmee we het gezin in kaart brengen. Even later gaan we terug met het ‘rechtenrapport’, dat praktische tips bevat. Als het gezin dat wenst, gaan we nog een aantal keer terug om hen verder op weg te helpen.”

Mond-tot-mondreclame

Wil je graag een medewerker van KinderKansen! over de vloer krijgen, dan kan je een afspraak met hen maken. De enige voorwaarde is dat je zwanger bent of kinderen hebt tussen 0 en 3 jaar. “We merken dat de mond-totmondreclame z’n werk doet, want we krijgen steeds meer aanvragen. We zijn zelfs met een wachtlijst moeten starten”, licht Sofie toe. “Maar kwetsbare gezinnen krijgen voorrang, dus als je voelt dat je nood hebt aan begeleiding, dan mag je ons zeker bellen of mailen. Ben je bijvoorbeeld zwanger en weet je niet of je je werkgever daarvan op de hoogte moet brengen, of heb je nog nooit van een studietoelage gehoord, bel ons dan zeker”, benadrukt Tessa. “Tegen 2020 willen we al onze rechtentips trouwens bundelen op een website, zodat je makkelijk voor jezelf kan nagaan of je gebruikmaakt van alle rechten en voordelen. En in tussentijd zal je via Ninove Info en de website van het Sociaal Huis geregeld een ‘rechtentip’ krijgen, die je up-to-date houdt.”

Urielle Coovy“Dankzij kinderKansen! kan ik binnenkort aan het werk”

“KinderKansen! is geweldig", zegt Urielle Coovy. "Op enkele weken tijd had ik een overzicht van alle rechten en voordelen voor m’n gezin. Ze hebben me geholpen op vele vlakken, tot zelfs kleding toe. Nu weet ik bijvoorbeeld waar je mooie tweedehandskledij kan kopen. Maar het meest gelukkig ben ik met de kinderopvang. Onze jongste dochter is één jaar en ik wist niet goed waar ik ze overdag naartoe kon brengen voor een betaalbaar bedrag. Dankzij Kinderkansen! gaat ze nu naar de opvang en kan ik op zoek naar een job.”

Wist je dat ...

… KinderKansen! een onderdeel is van het Sociaal Huis?
… de bezoeken van Sofie en Tessa gratis zijn? Ze werken trouwens volledig onafhankelijk en hebben maar één doel: jou op weg helpen.
… Sofie en Tessa in april 2018 zijn gestart met de huisbezoeken en dit zowel in Ninove, Geraardsbergen als Denderleeuw?
… het project gefinancierd wordt door deze gemeenten, met de steun van onder meer Europa en de provincie Oost-Vlaanderen?


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact