Het mobiel sociaal huis: een vat vol (zorg)tips

16
mei
2019

De vrijwilligers van het Mobiel Sociaal Huis bezochten de voorbije jaren meer dan 3.000 inwoners van onze stad. Wat ze doen? 75-plussers laten kennismaken met het Ninoofse zorgaanbod voor senioren.

Eén van de vijftien vrijwilligers is Maria Penne. Een tweetal maanden terug bezocht ze Jacques Lanneer. Hij sprak. Zij luisterde, én gaf tips die Jacques’ leven (opnieuw meer) kleur gaven.

Hoe ben je bij Jacques terechtgekomen, Maria?

Maria: “De sociale cel van de politie had contact opgenomen met de coördinatrice van het Mobiel Sociaal Huis. Ze voelden dat het niet goed ging met Jacques. Kort daarop ben ik bij hem gegaan voor een babbel.”
Jacques: “Ik kwam toen net uit het ziekenhuis, na een zware val. Het gesprek dat ik met de politie had, toen ik terug thuis was, heeft veel voor me betekend. Ze vertelden me dat ik mijn leven moest veranderen én ze zorgden ervoor dat Maria langskwam.”
Maria: “Al snel kwam in ons gesprek naar boven dat Jacques zich eenzaam voelt. En hij is zeker niet de enige. Het is een klacht die bij alleenstaanden heel vaak terugkomt in onze gesprekken. Vooral in de centrumstraten horen we het vaak.”
Jacques: “Ik heb nochtans heel wat mensen rondom me. Via het ziekenfonds komt er elke dag wel iemand over de vloer. Zo heb ik kookhulp, poetshulp en als ik ergens naartoe moet, krijg ik gezelschap. Maar toch mis ik iets.”

Hoe heeft Maria je kunnen helpen?

Jacques: “Ze heeft me doorverwezen naar Ontmoetingscentrum De Fontein. Sinds kort ga ik daar elke dinsdag eten. En ik moet zeggen dat ik daar wel goede gesprekken heb, al zijn er toch vooral oude mensen.”
Maria: “Het is een goed teken dat je jezelf jonger voelt, Jacques, maar je bent intussen ook al 77 jaar, hé (lacht). En hoe meer je gaat, hoe beter je de mensen daar zal leren kennen."

Maria, kom jij nog vaak bij Jacques op bezoek?

Maria: “We proberen vanuit het Mobiel Sociaal Huis maar één keer langs te gaan bij een inwoner, anders zouden we niet veel mensen kunnen bezoeken. Ons doel is om iedereen op weg te helpen en door te verwijzen. Al is het niet altijd makkelijk om het hierbij te laten. Ik doe dit nu twee jaar, aan gemiddeld vier bezoeken per week, maar sommige verhalen vergeet je niet. Zeker in het begin was het moeilijk om afstand te nemen, maar dat gaat steeds beter. Uiteindelijk kan je niet anders dan hopen dat de mensen in gesprek gaan met de diensten die je hen aanreikt. Want eigenlijk willen we maar één ding: dat iedereen zo lang mogelijk gelukkig thuis kan blijven wonen."

Wist je dat …

  • het Mobiel Sociaal Huis altijd op zoek is naar extra vrijwilligers? Wil je graag de rol van Maria opnemen, mail dan naar mobiel@sociaalhuisninove.be of bel 054 50 50 50.
  • het Mobiel Sociaal Huis zelf contact met je opneemt voor een gesprek, zodra je 75 bent?
  • het Mobiel Sociaal Huis tussen 2015 en nu alle thuiswonende 75-plussers uitnodigde voor een gesprek? Vanaf 2020 wil het Mobiel Sociaal Huis die leeftijd verlagen tot 65 jaar. De klemtoon zal bij de 65-plussers meer komen te liggen op vrije tijd.
  • je op www.sociaalhuisninove.be/fontein meer info vindt over Ontmoetingscentrum De Fontein?

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact