Speelgoed lenen in de speelotheek

Speelodroom Ninove

Wat is een speelotheek?

Een speelotheek is hetzelfde als een bibliotheek, maar in de plaats van boeken leen je er gratis speelgoed en spelmateriaal zoals poppen, auto's, blokken, spelletjes ...

Per leeftijdscategorie vind je een ruim aanbod aan spelmateriaal. Er is voor elk wat wils!

Voor wie?

Iedereen kan er speelgoed lenen. Ook scholen, onthaalouders, kinderopvanginitiatieven, verenigingen en andere organisaties zijn welkom. Je hebt alleen je identiteitskaart nodig.

Aanbod

Spelmateriaal
 • Bewegingsmateriaal (sport- en buitenspeelgoed) waaronder een apart aanbod voor verenigingen
 • Bouw- en constructiemateriaal (bv. bouwblokken)
 • Creativiteits- en expressiemateriaal (teken- en knutselsets)
 • Fantasiemateriaal (bv. playmobil, poppenkast, verkleedmateriaal, ...)
 • Gezelschapsspelen
 • Puzzels
 • Taal- en denkspelen (bv. rekenspelletjes)
 • Zintuigelijk materiaal (bv. babyspeelgoed)
Knutselboxen

Ben je op zoek naar een leuke vrijetijdsbesteding voor je kinderen (tot 12 jaar) maar heb je het financieel niet makkelijk? In de speelotheek kan je een knutselbox uitlenen!

De box bevat alle nodige materiaal om thuis te knutselen: een opdrachtfiche, gebruiksmateriaal (zoals een schaar, penseel, …) en verbruiksmateriaal (zoals papier, verf, …). Na het uitwerken van de opdracht breng je de box met het gebruiksmateriaal terug naar de speelotheek en kan je een nieuwe box uitlenen. Het aanbod wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe opdrachten.

Kom eens langs of contacteer ons voor meer informatie.

Individueel gesprek

Een gesprek met de opvoedingsondersteuner is mogelijk voor wie persoonlijke vragen heeft rond opvoeding, kinderen, vrije tijd, ... Er is elke woensdagnamiddag een vrij inloopmoment voor al je vragen.

Aanbod online

Het aanbod van de speelotheek is online terug te vinden in de online catalogus van de bibliotheek. Hetzelfde retributiereglement als de bib wordt gehanteerd.

De maximale uitleentermijn is 3 weken. Met je bib-account kan je je uitleningen van thuis opvolgen en eventueel verlengen. 

Schenking

Recent speelgoed in goede en volledige staat is steeds welkom in de speelotheek. Je kan dit tijdens de openingsuren overhandigen aan het vrijwilligersteam. Speelgoed dat niet voldoet aan de voorwaarden moet je terug meenemen.

Het speelgoed wordt ofwel opgenomen in het aanbod van de speelotheek, zodat het voor iedereen beschikbaar is om gratis te ontlenen of het wordt gedoneerd aan kwetsbare gezinnen.

Dit spelmateriaal wordt aanvaard :

 • Speelgoed (maximum 5 jaar oud en in goede en volledige staat)
 • Boeken : enkel baby- en peuterboeken (maximum  5 jaar oud en in goede en volledige staat)
 • Knuffels : enkel in nieuwstaat

Tuttenrups

De jeugddienst en Huis van het Kind Ninove sloegen de handen in elkaar om een plek te realiseren waar kleuters afscheid kunnen nemen van hun tutje. Claude Dendauw, kunstenaar en leerkracht Plastische Opvoeding in het GO! Atheneum Ninove, ontwierp samen met enkele leerlingen de kleurrijke tuttenrups. 

Kindjes kunnen in de speelotheek hun tutje deponeren in het mondje van de rups en krijgen dan een tuttendiploma en het leesboekje van Rupsje Nooitgenoeg

Waar?

De speelotheek bevindt zich in het Sociaal Huis, Burchtstraat 46 tijdens deze openingsuren :

 • Elke woensdag
  (uitgezonderd feestdagen) 10 uur - 16 uur
 • Elke donderdag
  (uitgezonderd feestdagen) 16 uur - 19.00 uur

Meer info

De speelotheek is een project van Huis van het Kind, Contacteer ons voor meer info :

Op de Facebookpagina van Huis van het Kind Ninove wordt regelmatig geïnformeerd over de werking van Speelodroom en Huis van het Kind. Je kan op de chatbox ook terecht voor allerhande informatieve of persoonlijke vragen.

Neem ook zeker een kijkje naar de activiteiten van Huis van het Kind.

Vrijwilligers gezocht

De speelotheek wordt uitgebaat door vrijwilligers. Wil je een handje komen helpen, neem dan een kijkje bij de vacatures.


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact