Week van de Opvoeding

Week van de Groeilamp 

Week van de groeilamp

Elk jaar vindt in mei Week van de Opvoeding plaats, gecoördineerd door EXPOO en de Gezinsbond. Huis van het Kind zet hier telkens mee de schouders onder en organiseert leuke en interessante activiteiten in het kader van opvoeding. De opdrachtenwandeling kan je zelfs gans de zomer uitproberen!

Week van de Groeilamp

Dit jaar wordt Week van de Opvoeding omgedoopt tot Week van de Groeilamp. De campagne wil mensen laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien.

Een applaus voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Met als krachtig symbool, de groeilamp. De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf.
Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. De lamp zet alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.

De lamp zet ook de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je ondersteuning nodig hebt. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké! 

Opdrachtenwandeling, ook tot en met de zomervakantie!

Vrijetijdsactiviteiten dragen bij tot de ontwikkeling van de vaardigheden van kinderen op allerlei domeinen en ondersteunen ouders in hun opvoedersrol.

Huis van het Kind organiseert een opdrachtenwandeling met leuke opdrachten voor de kinderen én nuttige informatie voor de ouders. De wandeling start in Speelodroom waar je tijdens de openingsuren van Speelodroom het opdrachtenboekje kan afhalen. Of je kan het hier downloaden :

Tijdens deze wandeling leer je allerlei diensten kennen waar je kinderen terecht kunnen in hun vrije tijd, of waar je als ouder hier meer informatie of ondersteuning kan voor krijgen. 

Per locatie (in deel 1) is er een bijhorende opdracht (in deel 2).

Kleurwedstrijd – tot 30 mei - voor kinderen tot 12 jaar

Je kan de kleurplaat printen of afhalen in Speelodroom (elke woensdag van 11 uur tot 17 uur).
Deponeer je kleurplaat vóór 30 mei in de brievenbus van Speelodroom, Bevrijdingslaan 9, Ninove. 

De winnaar maken we in juni bekend via de Facebookpagina van Huis van het Kind Ninove.

Mei = webinarmaand

Elke maandag- en donderdagavond in mei is webinar-avond, feestdagen uitgezonderd, georganiseerd door Expoo, Gezinsbond en VCOK.

Onder andere volgende thema's komen aan bod:

  • Risicovol spelen 
  • Eten, slapen, spelen
  • Stress bij kinderen
  • Jij en je puber
  • Onderhandelen
  • Zelfvertrouwen bij kinderen
  • ...

Inschrijven en meer informatie per webinar vind je bij Groeimee.be.

Boekenlijst

De bib zette een boekenlijst online over bovenstaande thema's die aan bod komen tijdens de webinars. Je vindt ze tijdens de Week van de Groeilamp terug aan de themastand in de bib.

We zijn er voor jou 

Bij Huis van het Kind zijn we er voor alle ouders, jongeren en kinderen.


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.