Week van de Opvoeding

Week van de groeilamp

Elk jaar van 16 tot 23 mei is het Week van de Groeilamp. Dan pakken we uit met activiteiten in het kader van opvoeding. Benieuwd wat er dit jaar op het programma staat? 

Tuttenrups

De jeugddienst en Huis van het Kind Ninove sloegen de handen in elkaar om een plek te realiseren waar kleuters afscheid kunnen nemen van hun tutje.

We kozen voor een originele uitvoering, namelijk een kunstwerk in de vorm van een boomstronk met een grote rups die altijd honger heeft, naar analogie met Rupsje Nooitgenoeg, een herkenbaar figuurtje waarrond vaak gewerkt wordt in de kleuterklas.

Claude Dendauw, kunstenaar en leerkracht Plastische Opvoeding in het GO! Atheneum Ninove, ontwierp de kleurrijke tuttenrups. 

Rupsje Nooitgenoeg / Eric Carle / GottmerKindjes die hun tutje deponeren in het mondje van de rups, krijgen een tuttendiploma en het leesboekje van Rupsje Nooitgenoeg. Kom dus zeker eens langs als je kleuter klaar is om afscheid te nemen van zijn of haar tutje! Dit kan elke woensdag vanaf 18 mei in de speelotheek , Sociaal Huis, Burchtstraat 46, Ninove.

Het ruilhuis en de speelotheek op 1 locatie

Je vindt de speelotheek en het ruilhuisin het Sociaal Huis. Het spelmateriaal van de speelotheek werd samen met de kinderkleding en babyuitzet van het ruilhuis ondergebracht in één groot lokaal zodat speelgoed en kleding uitkiezen een leuke beleving wordt. Kom zeker eens langs!

Openingsuren:

  • Elke woensdag van 10 uur tot 17 uur
    (uitgezonderd feestdagen)
  • Elke donderdag 16 uur tot 19.30 uur
    (uitgezonderd feestdagen)

Peuterturnen

PeuterturnenI.s.m. de CM is er een gratis sessie peuterturnen voor kinderen tussen 1,5 en 3 jaar (samen met een ouder) op dinsdag 31 mei om 10.15 uur in Sporthal ’t Sportstekske, Parklaan 15. Gratis inschrijven via huisvanhetkind@ninove.be of 054 50 50 50.

 

Scheurkalender

ScheurkalenderOm de Week van de Groeilamp extra in de verf te zetten, werd er een scheurkalender ontwikkeld. Zo kan je elke dag genieten van een humoristische tekening,  een tip, een spelletje of een quote. Elke woensdag vanaf 13 april krijgt iedere bezoeker van de speelotheek een gratis exemplaar (zo lang de voorraad strekt). 

Webinar

Tijdens de Week van de Groeilamp organiseert de Gezinsbond 2 webinars met Lynn Geerinck, auteur van het boek ‘Goed omringd’.

'It takes a village to raise a child.' Je hebt een dorp nodig om een kind groot te brengen. Die ‘village’ of dat dorp is in deze individualistische tijden niet langer vanzelfsprekend. Toch is een goed netwerk rondom ons onmisbaar. We gaan dieper in op (het gemis aan) een 'village' en zoeken uit met wie we ons vandaag precies omringen.'

Schrijf je hier gratis in!

Boeken over opvoeding

MimiDe bib van Ninove zette een boekenlijst online over allerhande opvoedingsthema's. Je vindt ze tijdens de Week van de Groeilamp terug aan de themastand in de bib. Thema's die aan bod komen zijn peuterpuberteit, social media, voorleesboeken, nachtrust, eten, yoga en beweging, omgaan met scheiding of angsten, EHBO, pubergedrag, stress bij kinderen, verschillende opvoedingsstijlen, ...

 

Meer info over de campagne 

Elk jaar vindt in mei de Week van de Groeilamp plaats. Dit wordt gecoördineerd door EXPOO, VCOK en de Gezinsbond.

De campagne wil mensen doen nadenken over hoe we een positieve omgeving creëren om kinderen en jongeren in op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien.

Vandaar een applaus voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Met als krachtig symbool, de groeilamp. De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf.
Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. De lamp zet alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.

De lamp zet ook de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je ondersteuning nodig hebt. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké! 

Huis van het Kind is er voor jou! 

Bij Huis van het Kind Ninove zijn we er voor alle ouders, jongeren en kinderen.

Contacteer ons :


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact