Wzc Klateringen wordt tien

9
jan
2020

Op 13 januari 2010 opende woonzorgcentrum (wzc) Klateringen de deuren. Met zijn 165 vaste bewoners en 4 plaatsen voor kortverblijf was en is het een van de grootste van de stad. We blazen tien kaarsjes uit met directeur Steven Sonck en blikken met hem terug en vooruit op het wzc.

Steven startte anderhalf jaar voor de opening als directeur bij het wzc. Hij begeleidde de afwerking van de bouw, en bereidde met een heel team een vlotte opstart voor.

Hoe kijk je terug op tien jaar Klateringen?

Steven: “Het wzc ligt me nauw aan het hart, omdat ik er van bij de start bij betrokken was. De komst van een nieuw woonzorgcentrum was ook een grote sprong vooruit voor Ninove. Tot dan had je het OCMW-rusthuis, dat eigenlijk een verbouwd ziekenhuis was. Heel wat bewoners lagen er met drie of vier op een kamer. Ook het kleinere rusthuis in Denderwindeke was niet meer mee met de tijd. Het nieuwe gebouw was dus een verademing. We liepen op het vlak van infrastructuur jaren achter, en van de ene dag op de andere hadden we een voorsprong opgebouwd. We grepen de nieuwbouw ook aan om onze werking te herbekijken, en daar plukken we nu nog de vruchten van. We stemden onze werking en de samenstelling van de teams af op de noden en wensen van onze bewoners. En dat liep en loopt vlot.”

Klateringen is intussen een begrip in onze stad.

Steven: “Klopt, en daar ben ik heel blij om. We hebben de naam van ‘OCMW-rusthuis’ van ons kunnen afschudden. En ik denk ook dat we op het vlak van zorg en infrastructuur zeker naast onze collega-wzc’s mogen staan. Neem nu bijvoorbeeld onze kamers. Die zijn bovengemiddeld groot, wat het voor onze bewoners extra comfortabel maakt. En ook op het vlak van maaltijden hebben we een grote troef, omdat we een eigen keuken hebben. Waar sommige rusthuizen hun warme maaltijd op pakweg drie manieren kunnen bereiden, kunnen wij dat op zes. En dat maakt een verschil voor onze mensen.”

 

 

Is Klateringen niet het slachtoffer van z’n eigen succes? De wachtlijsten blijken behoorlijk lang. Of komt er een extra wzc?

Steven: “Een extra wzc komt er de komende jaren niet. In de eerste plaats omdat Ninove al aan z’n maximale capaciteit zit qua aantal bedden (dit wordt vastgelegd door de Vlaamse overheid, red.), maar ook omdat de stad de voorbije jaren haar klemtoon heeft verlegd, op vraag van de Ninovieters. Vroeger kocht je een huis op je twintigste en ging je op je 75ste naar een rusthuis, als het moeilijker ging. Vandaag zien we dat meer en meer mensen op hun 65ste hun huis verkopen en verhuizen naar een appartement, waar ze zo lang mogelijk proberen te blijven. Via zorg aan huis en allerlei technische hulpjes kán dat ook makkelijker. De stad gaat daarom de komende jaren nog sterker inzetten op onder meer zorg aan huis en valpreventie. In Denderwindeke werken we daarnaast aan een tweede ontmoetingscentrum (het huidige ‘De Fontein’ bevindt zich in Klateringen, red.), waar senioren ’s middags kunnen lunchen en samen zijn. Zo maak je de gemeenschap sterker, zijn je inwoners minder eenzaam en blijven ze langer zelfstandig.”

Als mensen langer thuis blijven, komen ze pas bij jullie als ze veel hulp nodig hebben?

Steven: “Dat is inderdaad een tendens. Dat merken we ook in de cijfers. Zo heeft zowat de helft van onze mensen een vorm van dementie. Vroeger lag dat aantal veel lager. We gaan de komende jaren dan ook zwaar inzetten op een dementievriendelijk Klateringen. Zo willen we onze tuin heraanleggen in 2021, zodat bewoners met dementie zelfstandig een wandeling kunnen maken. We blijven dus fors investeren in ons wzc, zodat we bij de tijd blijven, want de noden van de bewoners veranderen continu. En daar spelen we graag op in. Nu, maar ook de volgende decennia.”

10 jaar wzc Klateringen: 1 jaar feest

Het wzc wil van 2020 een feestjaar maken. Op 13 januari wordt het startsein gegeven met een nieuwjaarsreceptie voor bewoners en personeelsleden. Later volgen nog een fototentoonstelling, een apart krantje, een opendeur, een spel zonder grenzen met bewoners en personeel … en ga zo maar door.


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.