Griepvaccinatiecampagne 2020

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Gefaseerde verdeling van de vaccins

Gezien het belang van de vaccinatie tegen de seizoensgriep in de context van de COVID-19 pandemie en de beperkte beschikbaarheid van de vaccins, worden de griepvaccins dit najaar gefaseerd ter beschikking gesteld. In een eerste fase worden de vaccins afgeleverd voor de prioritaire doelgroepen voor griepvaccinatie. Dat zijn de risicopersonen, maar ook de mensen die onder hetzelfde dak wonen en het personeel uit de gezondheidssector. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins na de prioritaire vaccinatie van de doelgroepen, kan de aflevering vanaf 15 november worden uitgebreid tot de rest van de bevolking.

Voor wie is een griepvaccinatie belangrijk?

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen
  • Iedereen ouder dan 65 jaar. Dit jaar - omwille van corona - laten ook 50-plussers zich best inenten tegen griep.
  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Wanneer laat je je vaccineren?

Best tussen midden oktober en midden november. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen.

Hoe laat je je vaccineren?

Vraag een voorschrift aan je arts en haal het vaccin bij de apotheker. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar je arts om het vaccin te laten plaatsen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Ben je iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen, dan wordt jouw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost dan ongeveer 6 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere instellingen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Denk ook eens aan een pneumokokkenvaccin

Ben je ouder dan 65 of chronisch ziek? Dan heb je ook meer risico op een longontsteking of bloedvergiftiging door pneumokokken, zeker als je griep krijgt. Raadt je arts je een griepvaccin aan? Bespreek dan of het aangewezen is om je ook tegen pneumokokken te laten vaccineren. Dit vaccin wordt niet terugbetaald, maar moet niet elk jaar herhaald worden. Een deel van de kosten kan je mogelijk terugkrijgen via je aanvullende ziekteverzekering. Vraag hiervoor een attest bij je apotheker

Nog niet overtuigd? Lees hier waarom een vaccinatie zo belangrijk is

Test je griepkennis: juist of fout?

Van het griepvaccin krijg je griep.” - FOUT

Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes. Je wordt er dus niet ziek van. Door de vaccinatie maakt je lichaam juist afweerstoffen aan. Dat duurt wel twee weken. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen. Laat je dus op tijd vaccineren!

“Griep is niet besmettelijk.” - FOUT

Griep is een zeer besmettelijke ziekte. Wie in contact komt met iemand die griep heeft, maakt 20 tot 50 % kans om zelf ook griep te krijgen. De ziekte wordt onder andere verspreid via hoesten en niezen, maar ook via aanraking van oppervlaktes die besmet zijn met het griepvirus.

“Het griepvaccin heeft bijwerkingen.” - JUIST

Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dat gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen worden. Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.

“Het griepvaccin werkt levenslang.” - FOUT

Een griepvaccin moet je elk jaar opnieuw krijgen omdat griepvirussen elk jaar anders zijn. Het vaccin wordt afgestemd op de virussen die dat seizoen naar verwachting veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming meestal na een half jaar tot een jaar uitgewerkt. Als je vorig jaar griep gehad hebt of gevaccineerd was tegen griep, kun je dit jaar toch ook nog griep krijgen.

“Ik krijg nooit griep.” - FOUT

Gemiddeld krijgt ongeveer één op de tien mensen griep. Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen.

Meer info?

Praat erover met je arts of apotheker, of surf naar www.laatjevaccineren.be 


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact