Zorgzame buurt 'Winnik omarmt'

Het team senioren van het Sociaal Huis Ninove werkt de komende jaren aan de uitbouw van Denderwindeke als zorgzame buurt. Winnik omarmt is de naam van dit nieuwe inititatief dat dankij de steun van de Vlaamse overheid kan gerealiseerd worden.

Wat is een zorgzame buurt?

Een zorgzame buurt is een buurt waar mensen comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen en waar jong en oud dichtbij huis de nodige steun, hulp, troost, warmte en solidariteit vindt.

We geloven in de kracht van mensen en gaan er vanuit dat Denderwindinkenaren zelf ook heel wat goede ideeën hebben rond hun buurt , wat hun sterkte is en waar ze nog verder op kunnen/willen inzetten. Waar een "Winnik omarmt " wordt opgestart, groeit een grotere solidariteit en samenhorigheidsgevoel. 

In de praktijk

  • Tijdslijn: tegen juni 2024 moeten er in Denderwindeke concrete acties te zien zijn die het samenleven in de buurt versterken. Voorbeelden daarvan kunnen zijn: de oprichting van een actief buurtcomité, een wekelijks ontmoetingsmoment rond een babbelbank, boodschappen aan huis door de buurman/buurvrouw...
  • Buurtanalyse: het is belangijk om te weten te komen naar wat er al aanwezig is in Winnik, hoe de Winnikenaar zijn/haar leven in de straat, wijk, het dorp ervaart, wat er goed is en wat beter kan.  Dit gebeurde via een vragenlijst aan iedere inwoner en telefonische gesprekken vanuit het mobiel sociaal huis. Het rapport van de analyse werd voorgesteld op maandag 17 oktober. 
  • Van weten naar doen:  de resultaten van de buurtanalyse vormen de basis voor concrete acties. Uiteraard weten wij nu nog niet wat dit zal worden. Waar we wel al zeker van zijn, is dat er een enthousiaste groep van mensen klaar staat om er hun schouders onder te zetten. In dit team zitten mensen van de stad, Winnikenaren, en zorgverenigingen. Van september 2022 en juni 2024 zal het team buurtzorg acties realiseren. Op deze pagina zal je regelmatig een update vinden.

Waarom Denderwindeke?

Twee belangrijke elementen hebben ons doen uitkomen bij de deelgemeente 'Winik' om dit project daar op te starten:

  • In het centrum is recent een ontmoetingscentrum gebouwd. Dit ontmoetingscentrum kent nog geen invulling. Dit is een ideale gelegenheid om er een warme plek voor en door de Winnikenaren van te maken.
  • Deze deelgemeente heeft een grote oppervlakte waar heel wat woningen afgezonderd staan en het gevaar van isolatie van de bewoners groot is.

Meer lezen over zorgzame buurten? Dat kan op: https://www.zorgenvoormorgen.be/zorgzamebuurten

Activiteiten

Slotmoment 'Winnik omarmt'

Ontmoet mensen uit de buurt tijdens een gezellige drink en bij een verfrissend ijsje en muzikaal intermezzo. Voor de 70-plussers wacht er een leuke attentie aan het onthaal.

Je maakt ook kennis met een nieuw proefproject van fietskoerierdienst Snel&Wel. Binnenkort leveren ze jouw recycleerbaar afval, op een ecologische en sociale manier, in het ILvA-containerpark af.

  • zondag 23 juni 
  • 14 uur ▸ 17 uur 
  • Ontmoetingscentrum Plosj, Edingsesteenweg 380, Denderwindeke
  • Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan online via een inschrijvingsformulier, per mail via senioren@ninove.be of telefonisch via 054 50 50 50. Schrijf je in per telefoon of mail? Vermeld zeker met hoeveel personen je aanwezig zal zijn, hoeveel van de aanwezigen ouder zijn dan 70 en op welk telefoonnummer of e-mailadres we jou mogen contacteren.  

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact