Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar ertoe aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komt voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek

Het Centrum voor Kankeropsporting (CvKO) stuurt je een uitnodigingsbrief samen met een folder:

  • Als je 25 bent en de jongste vier jaar geen uitstrijkje liet nemen krijg je deze brief.
  • Als je na de vorige brief geen uitstrijkje liet nemen, krijg je 36 maanden later deze brief.
  • Als je al vier jaar geen uitstrijkje liet nemen, krijg je 48 maanden na het laatste uitstrijkje deze brief.

Je maakt zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Leg een dag vast waarop je niet ongesteld bent. Anders kan het uitstrijkje minder goed worden beoordeeld.

Je mag om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen. Laat je stipt om de drie jaar een uitstrijkje nemen, dan ontvang je geen uitnodigingsbrief van het CvKO meer. Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Klik dan hier.

Hoeveel kost het?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds.

Alleen in de volgende gevallen krijg je toch een factuur:

  • Als er afwijkende cellen worden gevonden en een HPV-bepaling nodig is
    (HPV: Humaan Papilloma Virus, kan abnormale celgroei van huid en slijmvliezen teweegbrengen en staat bekend als o.a. baarmoederhalskanker).
  • Als je uitstrijkje door een tweede patholoog moet worden beoordeeld.
  • Als de patholoog die je uitstrijkje beoordeelt niet volledig geconventioneerd is en een supplement mag vragen. Dit kan alleen wanneer je op voorhand geïnformeerd bent dat het onderzoek zal gebeuren door een niet-geconventioneerde patholoog die een supplement aanrekent én je hiermee ingestemd hebt.

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact