Bevolkingsonderzoek borstkanker

Oktober is de maand van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden ontdekt. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

In 2018 liet 64,8 % van de vrouwelijke Ninovieters zich preventief onderzoeken. Dit betekent dat 35,2 % van de vrouwen in de doelgroep voor wie vroege opsporing van borstkanker aangewezen is, zich niet preventief liet onderzoeken. 
Ninove scoort echter wel goed in vergelijking met de cijfers op provinciaal en gewestelijk niveau.

Gratis screeningsmammografie

Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen borstkanker. Laat daarom van je 50ste tot en met je 69ste elke twee jaar een screeningsmammografie nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Als je de voorbije 2 jaar geen screeningsmammografie liet nemen, ontvang je een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in een mammografische eenheid voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. 

Via onderstaande websites kan je heel eenvoudig te weten komen wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten:

Cijfers

In 2018 liet 64,8 % van de vrouwelijke Ninovieters zich preventief onderzoeken. Dit betekent dat 35,2 % van de vrouwen in de doelgroep voor wie vroege opsporing van borstkanker aangewezen is, zich niet preventief liet onderzoeken.  Ninove scoort echter wel goed in vergelijking met de cijfers op provinciaal en gewestelijk niveau.

COVID-19

Stel je deelname niet uit! De mammografische eenheden nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met Covid-19 te voorkomen.

Heb je vragen over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker tijdens de corona-epidemie, surf naar https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/het-bevolkingsonderzoek-borstkanker-tijdens-corona-covid-19

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160
tussen 9 uur en 12 uur en 13 uur en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar
https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/.


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact

 • Team welzijn

  Sociaal Huis Ninove

  Burchtstraat 46
  9400 Ninove

  Openingsuren

  • Vandaag open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 16:00 (na afspraak)
  • Morgen open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 16:00 (na afspraak)
  Alle informatie