Dementievriendelijke gemeente

Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten functioneren in de samenleving. In 2017 ging de stad, samen met de woonzorgcentra en ziekenfondsen, de uitdaging aan om van Ninove een warme en veilige plek te maken voor mensen met dementie.

Partners

De stad, het expertisecentrum Meander, de familiegroep dementie Ninove, de vier woonzorgcentra in Ninove en de stuurgroep dementie bundelen hun krachten om een genuanceerde kijk op dementie te bevorderen binnen de stad Ninove. Ze streven ernaar mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk deel te laten uitmaken van onze gemeenschap, waardoor ze het taboe rond dementie kunnen doorbreken.

Wat doen we als dementievriendelijke gemeente?

Als dementievriendelijke gemeente zetten we ons in voor:

  • taboedoorbreking: sensibiliseren van onze inwoners door jaarlijkse evenementen zoals gratis films en theatervoorstellingen in het  CC De Plomblom.
  • genuanceerde beeldvorming: we streven naar realistische en respectvolle communicatie over dementie, inclusief tips en advies in de omgang met deze personen via ons doorverwijskaartje.
  • informatieverspreiding: we bieden toegang tot de juiste informatie via verschillende kanalen, waaronder doorverwijzing naar het expertisecentrum Dementie Meander, familiegroep dementie, seniorenloket, brochures, huisartsen...
  • kennisdeling: we organiseren informatie- en vormingspakketten om het begrip en de ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers te vergroten.
  • participatiekansen: we bevorderen blijvende betrokkenheid in alledaagse taken maar ook in georganiseerde activiteiten. Dit gaat van diensten met betrekking tot welzijn en zorg tot activiteiten die te maken hebben met cultuur en toerisme. Verder wordt ook lotgenotencontact georganiseerd om mensen met dementie en hun opvangnet sociaal betrokken te houden.
  • hulpmiddelen: we bieden ondersteuning met hulpmiddelen aan zoals de verlies- en dementiekoffer en we wijzen naar bronnen voor verdere begeleiding.

Mantelzorg bij dementie

Familiegroep dementie

Alzheimer Liga Vlaanderen wil zoveel mogelijk mantelzorgers en familieleden bereiken die personen met dementie verzorgen. De liga zorgt ervoor dat zorgdragers elkaar kunnen ontmoeten in de Familiegroep (Jong)Dementie. Tijdens deze familiebijeenkomsten brengen professionelen en ervaringsdeskundigen verhalen rond dementie. Het ‘lotgenoot-zijn’ is zeker zo belangrijk als het informatieve stuk. Er is tijd om vragen te stellen, een kop koffie te drinken en rustig samen te zijn. Familieleden voelen dat ze er niet alleen mee staan, vernemen van elkaar tips en informatie waar ze behoefte aan hebben.

Er zijn regelmatig familiebijeenkomsten.

Meer info? ninove@alzheimerliga.be of 054 50 57 07 (Voorzitter van de Familiegroep (Jong)Dementie regio Ninove)

Vragen over dementie

Expertisecentrum Dementie Meander

Bij het Expertisecentrum Dementie Meander kan je na afspraak op gesprek komen met al je vragen over dementie. Zowel mensen met dementie als familie, vrienden, kennissen,… van personen met dementie zijn er welkom. In het expertisecentrum krijg je tips en advies en hulp in de zoektocht naar passende hulpverlening. Het expertisecentrum geeft ook vorming aan professionelen en mantelzorgers en maakt dementie bespreekbaar bij een groter publiek.

Expertisecentrum Dementie Meander
Kerkstraat 115
9200 Dendermonde
052 25 11 90 en 0473 44 21 30
meander@dementie.be

www.dementie.be/meander 

Brochure
In de brochure 'dementie, je staat er niet alleen voor' vind je heel wat tips en informatie die je kunnen helpen om in te spelen op de noden die deze ziekte met zich meebrengt. Deze brochure verzamelt alle dienstverlening aan personen met dementie in de regio Ninove-Geraardsbergen (link brochure dementie regio Ninove – Geraardsbergen).

Alzheimer Phone International

Gratis luister- en infolijn.

Alzheimer Phone International
0800 88 100

 


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.