Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT)

17 mei is de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Wereldwijd vragen we op die dag aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Wat is IDAHOT?

Waarom is IDAHOT belangrijk?

IDAHOT in Ninove

Heb je hulp nodig of ken je iemand die hulp nodig heeft?

Koepelorganisaties

Woordenlijst

Wat is IDAHOT?

De Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) is in 2003 in het leven geroepen door de Canadese organisatie Fondation Emergence en sinds 2005 wordt IDAHOT ook in andere landen gevierd. In het Engels staat het voor International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia.

17 mei werd gekozen omdat de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 die dag besloot om homoseksualiteit te schrappen uit de lijst met psychische aandoeningen. Tot dan stond het nog altijd in de International Classification of Diseases, een officiële lijst met aandoeningen die wereldwijd gehanteerd wordt.

Oorspronkelijk ging deze dag om bewustwording over de afkeer tegenover homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en heette dan ook International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 werd Transphobia hieraan toegevoegd. De afkorting veranderde toen in IDAHOT.

Sinds 2015 is ook Biphobia in de officiële naam opgenomen om aandacht te vragen voor de specifieke problemen van biseksuelen, wereldwijd is IDAHOT nog steeds de term die het meest gebruikt wordt.

Waarom is IDAHOT belangrijk?

De realiteit is dat er nog steeds veel holebi- en transfobie in de wereld bestaat. Veel mensen krijgen met de harde werkelijkheid van discriminatie te maken omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze vinden moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest. Als gevolg daarvan kampen ze vaker met depressies of zelfs zelfmoordgedachten dan niet- LGBTI+ers (lesbisch, gay/homo, bi, transgender, intersekse, +)*

Als erkenning van deze discriminatie en achterstelling hijst men op verschillende plaatsen in de wereld, in België én in Ninove in mei de regenboogvlag. Dat is hét symbool voor de holebi-gemeenschap, diversiteit en verdraagzaamheid.

IDAHOT in Ninove

Ook in Ninove is er geen plaats voor discriminatie op basis van gender en geaardheid. In de periode rond de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie zie je daarom op verschillende Ninoofse plaatsen regenboogkleuren en acties verschijnen.

 

 • Er worden 3 regenboogvlaggen gehesen gedurende de maand mei en dit aan het stadhuis, het Sociaal Huis en het oud stadhuis.
 • In de Bib kan je gedurende de hele maand mei terecht voor info over dit thema.


Heb je hulp nodig of ken je iemand die hulp nodig heeft?

Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kunt er informatie vragen of je verhaal doen.

Koepelorganisaties

Woordenlijst

Voor een uitgebreide uitleg over de verschillende termen en woorden die gebruikt worden binnen de LGBTI+-domeinen, neem een kijkje op www.cavaria.be

* Het plusteken dat soms achter afkortingen gebruikt wordt, verwijst naar alle personen en groepen die buiten de gender- en heteronorm vallen, maar niet onder 1 van de genoemde letters (zie ook 'meer weten' voor een uitgebreide woordenlijst rond deze thema)


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact

 • Team welzijn

  Sociaal Huis Ninove

  Burchtstraat 46
  9400 Ninove

  Openingsuren

  • Vandaag open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 16:00 (na afspraak)
  • Morgen open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 16:00 (na afspraak)
  Alle informatie