Medische zorgen aan huis
Huisarts en wachtdiensten
Terug naar bovenJe huisarts is een vertrouwenspersoon en vervult een belangrijke rol in je leven, zeker wanneer je ouder wordt. Hij of zij heeft ook een belangrijke opdracht als doorverwijzer naar andere professionele diensten. Als geen ander kent je huisarts je volledige toestand op fysiek, geestelijk en sociaal vlak. Via je globaal medisch dossier kan hij waken over je gezondheid en je indien nodig doorverwijzen naar een specialist of ziekenhuis.
In Ninove is wachtdienst 24 uur op 24 uur verzekerd.Denderwindeke, Lieferinge, Meerbeke, Neigem, Ninove, Outer, Pollare
Centraal oproepnummer: 054 51 86 16
Appelterre-Eichem, Aspelare, Nederhasselt, Voorde
Centraal oproepnummer: 054 42 39 39
Okegem
Centraal oproepnummer: 053 22 17 70
Uren: op weekdagen van 20 uur tot 8 uur. In het weekend van vrijdag 20 uur tot maandag 8 uur.
De wachtdienst op een wettelijke feestdag loopt van de vooravond om 20 uur tot de volgende morgen om 8 uur.Apotheek
Terug naar bovenNet zoals je huisarts is jouw apotheker een belangrijke partner in medische zorgen, zeker wanneer je ouder wordt. Zoals je huisarts de specialist is in de ziektes en diagnose, is je apotheker de specialist bij uitstek voor geneesmiddelen. Of het nu over een gewone verkoudheid of een chronische ziekte gaat, jouw apotheker zal je met raad en daad bijstaan. Sommige apothekers bieden bovendien een ruim assortiment van medische en technische hulpmiddelen aan.
Wachtdienst
De wachtdienst voor apothekers is voor iedereen raadpleegbaar op de wachtkaarten bij de individuele apotheken, via www.apotheek.be of via het betalend nummer 0903 99 000 (1,50 euro/min).
Opgelet! Bij de apotheek van wacht kan je enkel terecht voor dringende geneesmiddelen.
Kinesitherapeut
Terug naar bovenMet de hulp van een kinesitherapeut kan je thuis revalideren na een operatie of een ongeval. Je huisarts kan je doorverwijzen naar en een voorschirft bezorgen voor een kinesist in je buurt.
De Zuid-Oost-Vlaamse kinesitherapeutenkring groepeert alle zelfstandige kinesitherapeuten uit de regio om patiënten zo maximaal mogelijk tot dienst te zijn.Ergo aan huis
Terug naar bovenErgotherapie richt zich op mensen met een fysieke of psychische beperking en helpt hen om dagelijkse handelingen (opnieuw) mogelijk te maken of te vergemakkelijken.
Het kan gaan om:
- in en uit de auto stappen
- koken
- het nemen van een bad
- vallen
- cognitieve achteruitgang
- ...
Deze (nieuwe) moeilijkheden hoeven geen reden te zijn om het huis te verlaten. Een ergotherapeut bekijkt samen met jou hoe je je woning kunt laten aanpassen aan je noden. Zo kun je ook op hogere leeftijd op een zelfstandige, veilige en comfortabele manier thuis blijven wonen.
Hoe werkt ergotherapie aan huis?
- Stap 1: maak een afspraak, dit kan telefonisch of per e-mail.
- Stap 2: één van de therapeuten komt bij je langs om naar je verhaal te luisteren.
- Stap 3: je leert stap voor stap hoe je een activiteit eenvoudiger en veiliger kunt uitvoeren. Door kleine aanpassingen, tips of het gebruik van hulpmiddelen, vergroot je je zelfstandigheid.
Gratis dienstverlening
Ergo aan huis is gratis voor elke 65-plusser in Ninove en de omliggende deelgemeenten.
Maak je afspraak
- 0472 04 53 76 (Saartje)
- 0475 82 69 60 (Yasmine)
Per mail: ergoaanhuis@ninove.be
Bereikbaar op volgende momenten:
Maandag 8.30 uur - 16 uur Dinsdag 8.30 uur - 16 uur Donderdag 8.30 uur - 12.30 uur Vrijdag 8.30 uur - 12.30 uur Diëtist
Terug naar bovenEen diëtist is een voedingsspecialist. Hij of zij geeft informatie en advies omtrent voeding en gezondheid. Diëtisten zijn al lang niet meer de personen die je voedingsmiddelen verbieden, integendeel. Een diëtist leert je op een aangename manier gezonde voedings- en leefgewoonten aan.
Medische pedicure
Terug naar bovenMedische pedicure is gericht op het oplossen en voorkomen van kleine en/of grotere kwalen aan je voeten zoals eksterogen, wratjes, eelt, kloven, schimmelnagels,... Een medische pedicure kan niet alle voetkwalen en problemen oplossen, want hij is geen arts. Maar hij kijkt wat mogelijk is en zal je eventueel doorsturen naar een andere specialist/arts zoals een dermatoloog, podoloog, orthopedist, voetchirurg, kinesitherapeut,…
Je ziekenfonds voorziet ook een tussenkomst voor medische pedicure.Podologie
Terug naar bovenPodologen trachten voetklachten te voorkomen en behandelen patiënten met voetklachten of met klachten die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Reumapatiënten en diabetespatiënten hebben hier vaak mee te maken.
Zij hebben een bijzondere kennis over het functioneren van de voet tijdens het gaan en staan. Voeten kunnen aanleiding geven tot zeer uiteenlopende klachten, (van hielpijn tot rugklachten). Via een uitgebreid onderzoek sporen zij de oorzaken van de klachten op.
Hiermee gaan zij aanzienlijk verder dan de medische pedicure.Thuisverpleging
Terug naar bovenVoor verpleegkundige zorgen (op voorschrift van de behandelend geneesheer) en hygiënische verzorging aan bedlegerige of langdurige zieken en senioren kan een beroep gedaan worden op thuisverpleegkundigen. Ook nazorg bij ontslag uit het ziekenhuis wordt aangeboden. Zij kunnen je specifieke zorgen toedienen zoals diabeteszorg, palliatieve zorg, wondzorg/stomazorg, psychiatrische zorg, infuus-therapie,…
De zelfstandige kring van verpleegkundigen groepeert alle zelfstandige verpleegkundigen uit de regio om jou zo maximaal mogelijk tot dienst te zijn.Kring Zelfstandige Verpleegkundigen
053 62 68 11
www.vbzv.beBond Moyson Oost - Vlaanderen
09 333 55 00
www.bondmoyson.beWit-Gele Kruis Oost – Vlaanderen
09 265 75 75
www.witgelekruis.beSolidariteit voor het gezin
078 05 51 00
www.solidariteit.beThuisverpleging Hunnegem
054 31 21 90
www.zorggroepeclips.bePalliatieve thuiszorg
Terug naar bovenPalliatieve thuisverzorging is het geheel van de zorgverlening aan palliatieve patiënten die hun laatste dagen, weken of maanden thuis wensen door te brengen. Het belangrijkste doel van de palliatieve verzorging is de zieke en zijn familie een zo groot mogelijke levenskwaliteit en maximale zelfstandigheid te bieden. Naast pijn- en symptoomcontrole staat het team ook in voor de psychosociale ondersteuning van de patiënt en zijn familie. Het team informeert over alle vragen rond het levenseinde. Mits aan de voorwaarden voldaan is, is er ook financiële ondersteuning mogelijk. Alles gebeurt in nauwe samenwerking met de huisarts en het team van
zorgverstrekkers dat mogelijks aanwezig is.Netwerk Palliatieve Zorg Aalst/Dendermonde/Ninove
Gentsesteenweg 355
9300 Aalst
053 21 40 94
0473 96 98 96
ptzaalst@npzadn.be
www.palliatieve.org
Opmerkingen over de website
Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.
Contact
Team senioren
Sociaal Huis Ninove
Burchtstraat 46
9400 NinoveOpeningsuren
- Vandaag open van 08:30 tot 16:00 (na afspraak)
- Morgen open van 08:30 tot 16:00 (na afspraak)