Ook jij kan een leven redden!

AED-toestellen in Ninove

 

Wat als iemand op straat een hartstilstand krijgt? Weet jij hoe je dan moet reageren en wat je kan doen?

Als iemand buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt, is het belangrijk dat omstaanders snel gebruik kunnen maken van een AED. Hoe sneller een slachtoffer gereanimeerd kan worden met behulp van een AED, hoe hoger de overlevingskans. Maar wat is een AED? Wanneer kan/moet je een AED gebruiken en hoe gaat dat in zijn werk? 

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het toedienen van een elektrische schok is bij een hartstilstand de enige manier om weer een normale hartslag op te wekken.

Wanneer gebruik je een AED?

Bij slachtoffers van een hartstilstand of hartritmestoornis. Deze slachtoffers hebben namelijk geen normale ademhaling. Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.

Wanneer iemand op de grond valt en niet bij bewustzijn is maar wel op een normale manier ademhaalt, hoeft er geen AED te worden aangesloten. Is er twijfel over de ademhaling van het slachtoffer? Sluit dan altijd de AED aan.

Wie mag een AED gebruiken?

Iedereen.

Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED.

Hoe werkt een AED?

Alle toestellen zitten in een beveiligde kast. Laat je door deze eenvoudige beveiligingen niet afschrikken. Een AED is heel eenvoudig te bedienen.

  1. De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan.
  2. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.
  3. Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, breng je de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.
  4. Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet je dit zelf doen door op een knop te drukken. Als er onvoldoende elektrische activiteit in het hart aanwezig is, zal de AED geen schok adviseren.
  5. Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo ga je door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is.

Voordelen van een AED

  • Als er binnen de 3 minuten wordt gestart met de reanimatie met een AED, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer tot maar liefst 70%.
  • Je kan een AED toestel gebruiken zonder medische achtergrond

Waar vind je AED’s in Ninove?

In Ninove zijn er volgende toestellen beschikbaar:

  • Stadhuis Ninove (deze is verhuisd naar het vaccinatiecentrum tot oktober en mag enkel gebruikt worden voor medewerkers van het vaccinatiecentrum)
  • Oud stadhuis Ninove
  • Wzc Klateringen
  • Sporthal Ninove
  • Atletiekpiste
  • Kunstgrasveld
  • Voetbal Denderwindeke
  • Voetbal Neigem
  • Voetbal Nederhasselt
  • Voetbal Appelterre
  • Voetbal Okegem
  • Voetbal Voorde
  • Voetbal Kvk Ninove
  • Voetbal Osta Meerbeke

Wat als er geen AED in de buurt is?

Als omstaander is het van belang om altijd reanimatie te geven, óók als het een langere tijd duurt voordat er een AED beschikbaar is, of als er zelfs helemaal geen AED in de buurt aanwezig is. Hoewel het nu dus helaas langer duurt voordat het slachtoffer een hart-reset kan krijgen, zorgen hartmassages en mond-op-mondbeademingen er wel voor dat andere vitale functies intact blijven. Zo blijft er bijvoorbeeld door het geven van compressies bloed naar de hersenen stromen, waardoor de hersenfunctie veilig gesteld kan worden.

Wil je zelf bijdragen aan de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand?

Er zijn in ons land nog steeds veel te weinig AED’s beschikbaar. Maak je organisatie hartveilig door het plaatsen van een toestel. Als je hem aan je buitengevel plaatst, heb je ook de hele buurt veiliger gemaakt.

Wil je meer weten hierover? Het Rode Kruis helpt je op weg: https://www.rodekruis.be/wat-doen-we/hulpverlening/mensen-zelfredzaam-maken/project-hartveilig/


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact