Op bezoek bij Huis van het Kind

17
mrt
2023

De dames van het Huis van het Kind hebben heel wat projecten onder hun vleugels. Wij spraken met hen over hun dagelijkse werking.

Waarvoor kunnen mensen bij het Huis van het Kind terecht?

“Je kan bij ons terecht voor alle problemen die zich in het leven van opgroeiende kinderen kunnen voordoen. Dat kan gaan van kinderopvang over opvoedingsproblemen en administratieve ondersteuning, tot overleg met scholen en de begeleiding van kwetsbare leerlingen. We proberen steeds een luisterend oor te bieden. Ik denk dat dat ook onze sterkte is. We helpen iedereen zo goed als we kunnen of we verwijzen door.”

Het ruilhuis en de speelotheek zijn misschien de twee meest in het oog springende projecten?

“Dat is zeker zo. In de speelotheek kan je speelgoed ontlenen. Het systeem is identiek aan dat van een normale bibliotheek, inclusief uitleentermijnen en boetes wanneer je het materiaal te laat terugbrengt. In het ruilhuis kan je gebruikte kledij en babyspullen binnenbrengen in ruil voor punten. Die kan je dan omwisselen voor andere spullen. We krijgen ook een steeds gevarieerder publiek over de vloer. Het is dus niet enkel voor mensen die het niet zo breed hebben. Meer en meer krijgen we ook mensen die bewust ecologischer willen leven.”

Recent startten jullie ook een project rond menstruatiearmoede op?

“Ja. Zo’n 5% van de meisjes bleef al eens thuis van school omwille van hun maandstonden. Bij kansarmen gaat het zelfs om 15%. We zamelen daarom maandverband in dat voor de leerlingen die hier nood aan hebben op een discrete manier beschikbaar gesteld wordt op school. Binnenkort wordt het project ook uitgebreid met een pamperbank.”

Meer weten over het Huis van het Kind?

Neem dan zeker een kijkje op de pagina's van Huis van het Kind. Langs gaan in de speelotheek of het ruilhuis in het Sociaal Huis? Dat kan elke woensdag van 10 uur tot 16 uur en elke donderdag van 16 uur tot 19 uur.


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact