Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood heette vroeger de 'tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden'. Het is een zorgbudget voor 65+ers met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen.

Het zorgbudget is een maandelijks bedrag, afhankelijk van hoeveel zorg iemand nodig heeft en zijn (gezins)inkomen. Je kan een zorgbudget aanvragen via je zorgkas, ziekenfonds of bij team senioren van het Sociaal Huis. 


Voorwaarden

 • Je moet minstens 7 punten behalen op de 'schaal van zelfredzaamheid'. Die schaal meet de invloed van je handicap of gezondheidsprobleem op je dagelijkse leven. Verwittig daarom je behandelend arts als je een aanvraag doet.
 • Je inkomen en dat van je gezin mag bepaalde grenzen niet overschrijden. Die grenzen hangen af van je gezinssamenstelling.
 • Je moet aangesloten zijn bij een zorgkas. Wie ouder is dan 25 betaalt daarvoor jaarlijks een solidaire zorgpremie.

Je kan het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood combineren met de andere zorgbudgetten van de Vlaamse sociale bescherming. Je kan dit zorgbudget niet combineren met een inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming.

Hoe aanvragen

Je kan enkel een zorgbudget aanvragen als je bent aangesloten bij een zorgkas. Iedereen die in Vlaanderen woont, is verplicht zich aan te sluiten door een jaarlijkse premie te betalen.
Meer informatie over de zorgkassen in Vlaanderen.

Je zorgkas is het eerste contactpunt, maar je kan ook terecht bij het team welzijn van het Sociaal Huis om een aanvraag in te dienen.

Om je beter en efficiënter te kunnen helpen bij de aanvragen, kan je tijdens de openingsuren een afspraak maken bij het team senioren

Wanneer je langskomt op je afspraak om een aanvraag in te dienen, neem je mee:

 • De naam van je huisarts of de arts die je handicap opvolgt.
 • Je identiteitskaart en je pincode.
 • Je bankrekeningnummer.
 • Eventueel de contactgegevens van iemand die je helpt bij de aanvraag.

Verwittig je behandelend arts als je een aanvraag doet. De Directie-generaal Personen met een Handicap zal je arts contacteren en medische informatie opvragen om je handicap te evalueren. Meestal nodigt deze dienst je ook nog uit voor een gesprek met een arts.

Opgelet! Verhuis je van Vlaanderen naar Brussel of Wallonië, dan moet je je zorgbudget opnieuw en binnen de 3 maanden aanvragen bij de federale overheid. Verhuis je van Brussel naar Vlaanderen, dan moet je je aansluiten bij een zorgkas en bij deze zorgkas de tegemoetkoming opnieuw en binnen de 3 maanden aanvragen.

Bijkomende informatie

www.vlaamsesocialebescherming.be


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact

 • Team senioren

  Sociaal Huis Ninove

  Burchtstraat 46
  9400 Ninove

  Openingsuren

  • Vandaag open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 16:00 (na afspraak)
  • Morgen open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 16:00 (na afspraak)
  Alle informatie