Activiteiten Huis van het Kind

In Huis van het Kind kunnen (aanstaande) ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien. Er wordt samengewerkt met organisaties voor kinderopvang, gezondheidszorg, vrijtijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops, infoavonden,...

Dit najaar werkt Huis van het Kind voor een aantal workshops samen met het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK):

Hey Baby, spelen en knuffelen 

Hoe bouw je een affectieve relatie op met een baby? Spelenderwijs!
Aan de hand van de spelletjes en bewegingsoefeningen in deze workshop, bouw je niet alleen een vertrouwensrelatie op met je kind, maar stimuleer je ook een positief zelfbeeld. Al spelend leert een kind om relaties aan te gaan en te communiceren, maar ook zijn eigen lichaam te gebruiken.
De spelletjes die je met je baby zal doen, zijn volledig gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Sherborne en bieden een start om verder te blijven spelen naarmate je kind groter wordt.
In deze workshop bewegen, knuffelen en spelen jullie samen.

  • Woensdag 30 september
  • 1e workshop van 14 uur tot 15 uur, 2e workshop van 15.15 uur tot 16.15 uur
  • Maximum 8 baby’s per workshop
  • Elke baby is maximum 1 jaar oud en wordt vergezeld van één volwassene.
  • Draag voor deze workshop sportieve kledij
  • Meebrengen: je baby, een mondmasker, matje, handdoek, eventueel pen en papier.

Babygebaren 

‘Babygebaren’: een methode waarbij baby’s kunnen tonen wat ze nodig hebben, wat ze zien en wat er in hen omgaat. Het is een eenvoudige en praktische manier van communiceren die ook de taalontwikkeling en het zelfbewustzijn bevordert.
De vorming is interactief opgesteld met foto’s en filmpjes en ruimte voor nieuwsgierige vragen over babygebaren thuis en in de kinderopvang. Tenslotte leer en oefen je een aantal gebaren, zodat je zelf aan de slag kan gaan.

Liefdevol opvoeden 

Hoe kan je een kind duidelijk maken dat bepaald gedrag niet gewenst is? En hoe kan je tegelijk het kind positief blijven benaderen? Grenzen stellen doe je niet door afkeurend en afbrekend te reageren. Dat helpt kinderen niet, integendeel. Het ontmoedigt hen en kan hun zelfbeeld een deuk geven.
In deze vorming geven we aan ouders en professionele opvoeders handvatten om stil te staan bij de manier waarop ze reageren op gedrag van kinderen. Hoe opvoeders reageren en hoe kinderen zich gedragen en voelen, werken immers sterk op elkaar in. Zo lokt negatief gedrag doorgaans negatief gedrag uit en moedigt positief gedrag vaak positief gedrag aan.
Vaardig worden in grenzen stellen vanuit positief opvoeden, daar gaat deze vorming over.

Stress bij kinderen 

Stress en ontspanning vullen elkaar immers aan. Maar je moet wel over een gezond evenwicht tussen beide waken. Als de ruimte om te ontspannen ingevuld wordt door steeds nieuwe uitdagingen, zoals bepaalde veranderingen, prestatiedrang, teveel activiteiten, nieuwsberichten, zorgen van volwassenen enz., kunnen er problemen opduiken.
In deze vorming leer je over stressmechanismen om zo preventief te kunnen handelen. Je leert ook hoe je het best reageert als kinderen (vanaf peuterleeftijd) een te zware stressdruk signaleren. Een interactieve vorming met ruime aandacht voor inbreng van de deelnemers.

Alle workshops vinden DIGITAAL plaats

Interesse? Schrijf je dan in via huisvanhetkind@sociaalhuisninove.be en ontvang jouw link.


Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.

Contact